
Często do pieczenia używam cukru waniliowego. Bardzo lubię jego smak i zapach. Nigdy nie kupuję cukru wanilinowego w torebkach, który otrzymywany jest z etylowaniliny. Nie jest to prawdziwa wanilia, a jego smak i zapach różni się od tego co możemy otrzymać w warunkach domowych.
Na pomysł przyrządzania cukru waniliowego wpadłam dzięki dorotus.
Składniki:
- 0,5 kg cukru
- 1 laska wanilii
Cukier przesypać do szczelnie zamykanego słoika.
Laskę wanilii przeciąć wzdłuż. Nożem wyskrobać nasionka i dodać do cukru. Następnie laskę wanilii przeciąć na kilka mniejszych części i również dodać do cukru. Całość dokładnie wymieszać łyżką. Zamknąć słoik i odstawić na 1 - 2 tygodnie w zacienione miejsce.
słodki waniliowy słoiczek :-)
OdpowiedzUsuńmam juz domowy ekstrakt waniliowy i cytrynowy i pomaranczowy :) bardzo je lubie:) to moze teraz czas na cukry smakowe...hmmm...
OdpowiedzUsuńja tez wlasnie tak robie,zupelnie inny aromat on ma :)
OdpowiedzUsuńmam,mam też taki- również nie kupuję sklepowego- domowy jest o niebo lepszy :)
OdpowiedzUsuńJa już wogóle nie kupuję cukru pseudo waniliowego, tylko robię sama w domu :) Ale ja daję laskę na 200 g cukru :)
OdpowiedzUsuńViridianko - Domowy cukier waniliowy na pewno będzie Ci smakował. Mam teraz w planach poeksperymentowac trochę w tej materii i może niedługo zrobię cukier cynamonowy :)
OdpowiedzUsuńA ja akurat rozważa zrobienie domowego cukru waniliowego, bo właśnie kupiłam laskę wanilii w zupełnie innym celu, ale zostanie jeszcze prawie cała.
OdpowiedzUsuń