środa, 26 sierpnia 2009

Naleśniki zapiekane pod beszamelem



Naleśniki lubię za to, iż można przygotować je na wiele sposobów. W zależności od nastroju przyrządzić je można ze słodkim lub ze słonym farszem. Występują praktycznie we wszystkich rejonach świata z różnymi modyfikacjami dotyczącymi ciasta, farszu czy sposobu smażenia. Ja najbardziej lubię kiedy są cienkie i chrupiące:)

Jako, że ostatnio eksperymentowałam trochę z sosem beszamelowym postanowiłam przygotować moje ulubione danie właśnie z nim. Naleśniki, które dziś podałam na obiad są bardzo smaczne i sycące.

Kaszę kuskus można równie dobrze zastąpić kaszą gryczaną.


.

Składniki:
ciasto naleśnikowe
  • 2 jajka
  • 1 szklanka mleka
  • 1,5 szklanki mąki
  • szczypta soli
  • olej
farsz
  • 1 szklanka kaszy kuskus
  • 1 pomidor
  • 2 pieczarki
  • sól i pieprz
  • imbir

sos beszamelowy
  • 1 łyżka masła
  • 1 łyżka mąki
  • 0,5 szklanki mleka
  • czosnek
  • gałka muszkatołowa
  • sól i pieprz

Z podanych składników usmażyć naleśniki.

Przygotować kaszę kuskus wedle przepisu podanego na opakowaniu. Ja zawsze do suchej kaszki dodaję jeszcze szczyptę soli i otartego imbiru, aby nadać jej lepszy smak. Pomidory i pieczarki drobno pokroić. Dodać do kaszy i wymieszać. Można doprawić także pieprzem.

Masło rozpuścić w rondelku na wolnym ogniu. Dodać mąkę i energicznie wymieszać. Następnie do masy stopniowo dolewać mleko ciągle mieszając. Kiedy sos będzie gotowy dodać czosnek, gałkę muszkatołową, sól i pieprz.

Nadzienie z kuskusem nałożyć na naleśniki. Zawinąć i ułożyć w żaroodpornym naczyniu. Polać sosem beszamelowym. Piec w piekarniku nagrzanym do 180ºC przez 20 minut.

Smacznego!

5 komentarzy:

  1. Bardzo ciekawe, ja też lubię naleśniki ale z kaszą kuskus nie próbowałam:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Bardzo ciekawa propozycja:)) Oczywiście zapisuję przepis do wypróbowania:))
    Pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń
  3. a ja ostatnio uwielbiam naleśniki zlozone w pakieciki z nadzieniem z sera i owocow, calosc zapieczona i podana z sosem owocowym:) za wytrawnymi tak średnio przepadam, chyba że są ze szpinakiem :))

    OdpowiedzUsuń
  4. Ciekawe polaczenie smakow. Ja tez lubie nalesniki ale z kuskusem to dla mnie nowosc. Dzis na obiad mam nalesniki w wersji zapiekanej z piersia kurczaka i pieczarkami :))

    Pozdrawiam cieplo :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Zapomnialam dodac, ze milo Cie poznac :) To odnosnie zdjecia w profilu :))

    OdpowiedzUsuń