sobota, 15 sierpnia 2009

Dorsz duszony z pomidorami

Jedzmy ryby :) ! Są nie tylko smaczne, ale przede wszystkim zdrowe. Zawierają pełnowartościowe białko oraz znaczną ilość nienasyconych kwasów tłuszczowych.
Tyle z teorii. Rybka
smakuje naprawdę wyśmienicie, a przygotowuje się ją niezwykle szybko.

Składniki:
  • filety z dorsza
  • 1 duża cebula
  • pomidory w puszce
  • olej
  • koperek
  • pietruszka
  • 2 łyżki musztardy (użyłam sarepskiej)
  • mąka (do obtoczenia ryby)
  • sól i pieprz

Cebulę obrać, pokroić w kostkę i usmażyć na oleju. Następnie przełożyć ją do garnka, dodać pomidory z puszki i musztardę. Lekko podgrzać.
Rybę doprawić solą i pieprzem, obtoczyć w mące i usmażyć. Tak przygotowaną rybę przełożyć do garnka. Do sosu należy dolać trochę wrzątku.
Całość dusić pod przykryciem około 10 - 15 minut.

Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz