środa, 2 września 2009

Pierogi z twarogiem i cebulką


Niezwykle często tym czego brakuje nam w kuchni jest czas. Mamy na coś ochotę, ale jesteśmy zbyt zmęczeni by poświecić dużo czasu na przygotowywanie naszej ulubionej potrawy. Na szczęście pierogi z farszem serowo-cebulowym można przyrządzić dosłownie w kilka chwil. Przepis ostatnio robi furorę u mnie w domu gdzie fanów pierogów nie brakuje :). Ciasto przygotowuje się naprawdę szybko.

Pierożki są "prawie ruskie", ponieważ nie dodaję do farszu ziemniaków, zaoszczędzając w ten sposób czas którego nie muszę poświęcać na obieranie i gotowanie ich.



Składniki:
na ciasto

  • 2,5 szklanki mąki
  • szklanka ciepłej wody
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 2 łyżki oleju
  • 1 łyżeczka soli

na farsz

  • 1 duża cebula
  • 0,5 opakowania twarogu półtłustego
  • bazylia, pieprz, sól


Mąkę przesiewamy. Dodajemy do niej proszek do pieczenia i sól. Całość zalewamy gorącą wodą. Mieszamy. Dodajemy olej. Mieszamy ponownie i odstawiamy na ok. 10-15 minut.

Cebulkę obieramy, kroimy drobno. Zeszklić ją na gorącym oleju. Twaróg rozdrobnić za pomocą widelca. Połączyć go z cebulką i olejem na którym ją smażyliśmy. Doprawić bazylią, solą oraz pieprzem.

Ciasto pierogowe podzielić najlepiej na kilka mniejszych części. Rozwałkować i za pomocą szklanki wykrawać krążki. Na krążki wyłożyć farsz. Dokładnie zalepić.

Pierogi gotować na osolonym wrzątku. Wyławiać po ok. 3-4 minutach od wypłynięcia.

Będą jeszcze smaczniejsze jeżeli podsmażymy je później na patelni.

Smacznego!



7 komentarzy:

  1. skoro prawie ruskie, z przewagą ruskie to mi sie podoba:))

    OdpowiedzUsuń
  2. Dorotko uwielbiam pierogi. Ale mi narobiłaś ochoty na ruskie :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Uwielbiam pierogi ale zawsze brakuje mi czasu (czasami tez ochoty) na ich przygotowanie. Nie ma to jak sprawdzony i szybki przepis :)) Na pewno skorzystam :)

    Jeszcze nie spotkalam sie z ciastem na pierogi, ktore mialoby w swoim skladzie proszek do pieczenia. To dla mnie interesujaca nowosc :)

    OdpowiedzUsuń
  4. prawie ruskie muszą byc pyszne
    :-)

    OdpowiedzUsuń
  5. Pyszny i szybki sposób na pierogi :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Byloby nam milo, gdybys zechcial go wpisac na Ptitchef.com, zeby mozna go bylo zaindeksowac.

    Ptitchef jest katalogiem, który pozycjonuje najlepsze kucharskie strony internetowe w sieci. Setki blogów juz sa na nim juz zapisane i korzystaja ze strony Ptitchef, zeby przedstawic swoje wlasne strony internetowe.

    Zeby zapisac sie na Ptitchef, wejdz na
    http://www.petitchef.pl/index.php?obj=myaccount_site&action=form

    lub na http://www.petitchef.pl i kliknij na « Dodaj swój blog-strone » w górnym pasku.

    Pozdrawiam

    Camelia
    Petitchef.pl

    OdpowiedzUsuń
  7. chciałbym zapytać ile wychodzi pierogów z takiej ilosci

    OdpowiedzUsuń