wtorek, 15 września 2009

Tort Mikado


Tort urodzinowy przygotowany dla mojej kochanej mamuśki :) Sto lat mamulek :)) !
Ciasto upiekłam dzień wcześniej. Gotowe placki są suche i mogę
poleżeć nawet 2 - 3 dni zanim zostaną przełożone masą śmietanową i budyniową.
W ten sposób rozłożyłam sobie pracę na 2 dni.
Uff...

Zamiast własnoręcznej masy budyniowej można wykorzystać także 2 budynie gotowe przygotowane z 3/4 litra mleka.


Przepis na ten wypiek zaczerpnęłam z tej strony

W przepisie użyłam tortownicy o średnicy 26 cm

Składniki:

Ciasto:
  • 1 jajko
  • 250 ml śmietany 18%
  • 0,5 szklanki cukru
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka sody
  • 3,5 szklanki mąki

Masa śmietanowa:
  • 1 litr śmietany 30%
  • 0,5 szklanki cukru pudru
  • 2 łyżeczki cukru waniliowego
  • 4 śmietan-fixy

Masa budyniowa:
  • 3 jajka
  • 1 szklanka cukru
  • 0,5 szklanki mąki
  • 3/4 litra mleka
  • 250 gramów masła

Ciasto : Składniki na ciasto połączyć ze sobą. Mąkę dosypywać porcjami na końcu. Piec cienkie placki w temperaturze 180ºC przez 6 - 7 minut. Powinny mieć złocisty kolor.
Można ułatwić sobie pracę korzystając z 2 tortownic o tych samych wymiarach. Tortownica powinna zostać uprzednio dobrze wysmarowana masłem.

Masa śmietanowa: Połączyć ze sobą składniki w mikserze. Ubić do uzyskania odpowiedniej konsystencji. Schłodzić w lodówce.

Masa budyniowa: Jajka utrzeć z cukrem. Dodać troszkę mąki i mleka. Pozostałą część mleka zagotować. Do gotującego się mleka dolać masę jajeczno-mączną. Ugotować budyń.
Do gorącego budyniu wkręcić za pomocą miksera 0,5 kostki masła. Pozostałą część masła utrzeć. Następnie należy powoli dodawać do niego przygotowany wcześniej budyń.

Placki przekładać na przemian masą budyniowa i śmietanową. Ja dodałam także poćwiartowane gruszki z puszki.
Część śmietany zostawić do dekoracji ciasta.

Smacznego!!

6 komentarzy:

  1. Z tymi gotowymi budyniami , to prawie błyskawiczny a jak jeszcze ma się upieczone blaty, to rzeczywiście można zaszaleć :)Mnie czeka pieczenie tortu w październiku i listopadzie i jestem przerażona, ile czasu będę musiała spędzić w kuchni, chyba że wymyślę coś ekstra :)Pozdrawiam !

    OdpowiedzUsuń
  2. Bardzo lubię takie lekkie torty i krem budyniowy (tak się go świetnie wyjada...), mama musiała być zachwycona :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Pysznie wygląda ten torcik! Masę budyniową bardzo lubię. Doskonały prezent dla Mamy!

    OdpowiedzUsuń
  4. Wow, wspaniale wygląda ten tort. Jest cudowny. Sto lat dla Mamy :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Mniaaam :)! Jakby mi córka takie torty piekła, to mogłabym zostać mamą już teraz ;D.

    OdpowiedzUsuń
  6. strzelam do ciebie i zapraszam do zabawy:)
    http://sarenkawkuchni.blogspot.com/2009/09/zabawa-ancuszkowa.html

    OdpowiedzUsuń