piątek, 18 września 2009

Powidła śliwkowe


Powidła śliwkowe idealnie nadadzą się jako nadzienie do naleśników lub jako dodatek do chleba ;) Smakują wyśmienicie... i co tu dużo mówić... w żaden sposób nie da się porównać ich do tych kupowanych w super markecie. Są dokładnie takie jak lubię. Mają idealną konsystencję i smak :) Gorąco zachęcam do przygotowywania powideł w domu.

Składniki:
  • 1 kilogram śliwek
  • 1 szklanka cukru

Do przygotowania powideł najlepiej wybrać twarde, dojrzałe śliwki. Usunąć z nich pestki. Przełożyć do garnka i gotowac na wolnym ogniu, często mieszając. Rozgotowane śliwki zdjąć z ognia i odstawić.
Następnego dnia ponownie postawić na ogniu i podsmażać. Dodać maksymalnie 1 szklankę cukru. Mieszać cały czas, ponieważ cukier lubi przywierać.
Gorące powidła przełożyć do wyparzonych uprzednio słoików. Mocno zakręcić. Gotowe!

4 komentarze:

  1. Nie ma to jak powidła domowej roboty :) Ja tez robiłam i takie są najlepsze :)
    Pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Też mi sie tęskni za takimi domowymi powidełkami :) Pozdrawiam !

    OdpowiedzUsuń
  3. tak, tak i jeszcze raz tak dla domowych powidel:)

    OdpowiedzUsuń
  4. Śliwkowe powidła są najlepsze na całym świecie!:))

    OdpowiedzUsuń